De unga männen ska ha bundit fast 17-åringen vid en stol och klippt av hans hår. Foto: Illustration/SVT Design

Fängelse och ungdomstjänst efter brand i hemvärnsstuga

Uppdaterad
Publicerad

De sex unga män som stått åtalade för att ha rövat bort, misshandlat och tvingat en jämnårig man att tända eld på en hemvärnsstuga utanför Kalmar döms till fängelse och ungdomstjänst.

Det var i december förra året som polis och räddningstjänst larmades till en brand i ett litet hus i närheten av byn Krankelösa, söder om Kalmar. Huset var helt övertänt och en ung man fanns kvar på platsen när räddningstjänsten kom dit.

Mannen berättade att han kidnappats och tvingats sätta eld på det lilla torpet, som användes av Hemvärnet. I polisförhör skulle det dock senare visa sig att han lurats dit men valt att säga att han kidnappats för att han skulle bli trodd när han ringde och larmade.

Branden vid hemvärnstorpet

Ekonomiska skulder

Samtliga inblandade kände varandra sedan tidigare. Fem av de nu dömda gärningsmännen gick på samma skola i Kalmar där även offret hade gått. Anledningen till att de sex unga männen lurade med sig den jämnårige mannen till stugan ska enligt domen vara att han hade skulder till flera av dem men också att han ska ha sålt narkotika till jämnåriga. I stugan var planen att skrämma honom genom hot och misshandel.

Blev medlurad och inte bortförd

Sex unga män i åldrarna 16 till 20 år har stått åtalade misstänkta för händelserna utanför Krankelösa. Kalmar tingsrätt dömer två av männen till fängelse och skyddstillsyn i två respektive en månad. Övriga döms till ungdomsvård, skyddstillsyn och ungdomstjänst. Samtliga ska också betala skadestånd till den drabbade mannen.

Männen åtalades för människorov men döms för olaga frihetsberövande. Enligt tingsrätten gör man den bedömningen eftersom offret inte blivit bortförd utan medlurad till stugan.

De dömda männen erkänner delar av det de stått åtalade för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid hemvärnstorpet

Mer i ämnet