Läkaren är dömd för flera grova brott, men lyckades ändå få jobb i Växjö. Nu dras hans legitimation in. Foto: Cleis Nordfjell, TT

Fängelsedömd läkare arbetade i Växjö – nu dras läkarlegget in

Uppdaterad
Publicerad

En man som är dömd till fängelse för grova brott arbetade under 2019 som läkare i Växjö. Efter en anmälan från IVO drar nu HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) tillbaka hans läkarlegitimation.

År 2013 dömdes läkaren, som då var skriven på en adress i Älmhult, för vapenbrott, grovt vapenbrott, grov smuggling och förberedelse till grov smuggling.

Han förde in vapen från Tyskland till Sverige, förvarade vapnen samt ordnade med falska importtillstånd. Läkaren dömdes till fängelse i sex månader men avtjänade slutligen straffet under intensivövervakning med fotboja.

Fick läkarlegitimation

Redan 2012 när Socialstyrelsen fick kännedom om de brott mannen då var misstänkt för, avbröt de hans AT-tjänst. Men åtta år senare, i oktober 2018, lyckades han få läkarlegitimation i Sverige.

Ett år tidigare hade Norge återkallat hans norska läkarlegitmation då det fanns uppgifter om att han ska ha haft en kärleksrelation med en patient inom psykiatrin, samt att han gjort sig skyldig till grova brott i Sverige. 

Socialstyrelsen i Sverige gjorde ingen ytterligare utredning innan godkännandet av legitimationen 2018 då de var av den uppfattningen att läkaren inte fällts till ansvar för de brott han varit misstänkt för.

Arbetade i Växjö

Under maj till november 2019 arbetade läkaren på en avdelning på Växjö lasarett, men han fick inte arbeta kvar på grund av bristande kompetens samt att han saknade förmåga att arbeta självständigt.

Enligt IVO:s utredning lider mannen av mångårig psykisk ohälsa och har bland annat vårdats inom slutenvården.

Beslutet om att återkalla hans läkarlegitimation kom i slutet av mars och behöriga myndigheter i EES samt Schweiz ska underrättas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.