Får alla säga vad som helst?

Uppdaterad
Publicerad

Hur vet man vad som är sant i tidningar, radio och tv? Och vad är det egentligen tillåtet att säga och skriva? Detta får sjätteklassare veta mer om i dagarna.

Överallt omkring oss möts vi av nyheter, påståenden, utspel och information. Yttrandefriheten är en grundlag i Sverige, men det är inte självklart för alla vad den innebär.

Därför kommer medarbetare på SVT Nyheter Småland/SVT Design, Sveriges Radio Kronoberg och Smålandsposten möta elever för att prata om det fria ordet, och dess innebörd.

Ska träffa journalister

Måndagen den 5 september är alla sjätteklassare i Växjö kommun inbjudna till konserthuset i Växjö. Där kommer inte bara yttrandefriheten att diskuteras, utan också källkritik och demokrati. Journalister på de olika mediebolagen kommer att berätta hur deras arbete går till och vad man måste tänka på.

En del av eleverna har hunnit gå igenom en del av vad yttrandefrihet innebär. I sexan på Centrumskolan i Växjö går Saki Omar och under en sådan lektion fick han veta att alla i Sverige får vara med och bestämma.

– Jag trodde bara några får bestämma, de som var 15 år eller mer, säger han.

”Vi skriver att alla är lika värda”

Veckan innan mötet på konserthuset har eleverna på Centrumskolan gått igenom vad man får och inte får säga eller skriva. De har också fått öva på att skriva plakat med budskap som de själva tycker är viktiga.

– Vi kan skriva att alla är lika värda även om man kommer från ett annat land eller har en annan religion, säger Saki Omar och tittar frågande på sina klasskamrater.

– Men varför, frågar Axlam Nuur.

– För att alla ska må bra, svarar Saki Omar.

Viktigt med kunskap

Bengt johansson är klasslärare för årskurs sex på Centrumskolan och han tycker att det är viktiga frågor att diskutera.

– Jag tror inte alla känner till vad man får säga eller vad man inte får säga, och därför är det viktigt att repetera detta, säger han.

Vid en bänk i klassrummet sitter Khaled Alhamady och Jousef Alhamss. De skissar på sitt plakat med orden ”Alla får behandlas lika”.

Vad händer då om ni inte vet om de här sakerna som ni gått igenom?

– Man kommer att behandla människor olika, säger Khaled Alhamady. Alla människor är lika värda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer