”Så fort det blir halt åker folk av väldigt nära vår trädgård”, säger Sofie Aronsson. Foto: SVT

Skarp kurva i Vederslöv oroar fyrabarnsfamilj – vill ha sänkt hastighet

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen kunde SVT visa på ett tusental osäkra kurvor i Småland. Efter vår rapportering hörde Sofie Aronsson av sig om en skarp kurva intill deras hus där det ofta förekommer olyckor.

Det är i Vederslövs Nöbbele vi hittar den skarpa kurvan där hastigheten är 70km/h. Precis intill kurvan bor Sofie Aronsson tillsammans med sin familj med fyra barn.

– Problemet är att det sker väldigt mycket olyckor på vintern. Så fort det blir halt åker folk av väldigt nära vår trädgård. Det känns olustigt att det ska hända så mycket olyckor. För ett par år sen hade vi fem olyckor här på samma kväll, berättar hon.  

Går medvetet på andra sida vägen

Trettonåriga Neo, son till Sofie berättar att han ofta upptäcker att lastbilar och personbilar kör alldeles för fort. När Neo och hans lillebror ska ta bussen till skolan går de medvetet på andra sidan av vägen för att undvika kurvan, ifall någon skulle råka köra i diket.  

– Det är säkrare att gå på andra sidan av vägen än att gå i kurvan, speciellt på vintern när det är halt och bilarna kan köra av. Om en bil kör av vägen är det alltid jämte huset, säger Neo. 

Hastigheten sänks inte  

Sofie har varit i kontakt med myndigheter för att försöka få ner hastigheten men har inte fått gehör. Trafikverket valde att sätta upp reflexskyltar i kurvan för att varna bilister. Men Länsstyrelsen som ansvarar för att sätta upp och ändra hastigheter på vägar upp till 70km/h utanför tätbebyggda områden säger att de inte känner till problemet med vägen.

– Det skapas inte automatiskt ett ärende hos oss om vi får in synpunkter från allmänheten. Men om vi skulle få in ett tips om en farlig vägsträcka och vi bedömer att det finns ett behov kan vi själva öppna ett ärende, säger Pia Steinbach Mastenstrand kommunikationschef på Länsstyrelsen i Kronoberg. 

I klippet ovan kan du se den aktuella vägsträckan och höra Sofie berätta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.