Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tror att vi kan minska kostnaderna för övertid, säger Sofi Ludvigsson Ferm, enhetschef för äldreomsorgen, kring den högre kostnaden det innebär för kommunen. Hör om det nya avtalet i klippet. Foto: SVT/TT

Jobba mindre för samma lön – så lockar Mörbylånga fler till hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas arbetar anställda inom hemtjänsten i Degerhamn på södra Öland färre timmar per vecka på en heltidstjänst. Det handlar om ett lokalt avtal som gjort att fler söker sig till hemtjänsten.

– Mörbylånga kommun och fackförbundet Kommunal har enats kring ett lokalt avtal som innebär att man jobbar 85 procent med heltidslön för vi har sänkt sysselsättningsgraden, säger Sofi Ludvigsson Ferm, verksamhetschef för äldreomsorgen i Mörbylånga kommun.

Ökat intresse i Mörbylånga

På grund av att Degerhamn ligger så långt ner på söndra Öland har kommunen länge haft problem att rekrytera till ortens hemtjänstgrupp. Förhoppningen var att det nya avtalet skulle göra orten mer attraktiv, och så har det blivit. Dessutom är det mer kvalificerad personal som söker tjänsterna i Degerhamn.

– Vi hoppades på ett stort intresse och det har det också varit. Dessutom har många som söker relevant utbildning, så var det inte alltid tidigare.

Att de anställda jobbar färre timmar per vecka gör att det krävs mer personal.

– Det är något som vi räknat på när vi tog fram avtalet, så det har vi tagit höjd för.

Hör mer om vad avtalet innebär för personalen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet