Tre ungdomar miste livet i höstas – men fartkameror dröjer: ”Troligtvis 2023”

Uppdaterad
Publicerad

I oktober meddelade Trafikverket att fartkameror skulle byggas på väg 31 mellan Nottebäck och Vetlanda. Bygget skulle starta under våren 2022, men nu har priset från elnätsägaren på sträckan satt käppar i hjulet.

– De kommer inte komma upp under våren, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

Det var strax efter en tragisk dödsolycka i höstas där tre ungdomar miste livet, utanför Lindshammar i Uppvidinge kommun, som Trafikverket gick ut med att fartkameror skulle föras upp på vägen under våren 2022.

– Vi hade valt ut preliminära platser på sträckan där kamerorna skulle byggas. Men offerten vi fick från elnätsägaren var för dyr för att gå vidare med, säger Eva Lundberg.

Dödsolyckan i Lindshammar

Istället för att lägga ner bygget, som konsekvensen ibland kan bli när offerten är för dyr, har Trafikverket valt att försöka hitta nya platser på sträckan för kamerorna.

– Vi har kommit så långt att vi har nya preliminära platser.

Kan dröja ett år

Nu återstår en lång process och att det nya priset från elnätsägaren är billigare än det första, innan kamerorna kan bli verklighet.

– De kan tidigast komma upp hösten 22 men troligare 23.

Är det viktigt att fartkameror kommer upp på vägen?

– Ja. Riksväg 31 är en prioriterad sträcka. Medelhastigheten där är väldigt hög och det är en hög olycksrisk. Vägen saknar också mitträcke vilket gör det ännu farligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Lindshammar

Mer i ämnet