Det finns en risk att djuren äter paraffinet. Foto: Karin Ahlgren

Paraffinklumpar förorenar stränderna på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Till en början hoppas Mörbylånga kommun få hjälp av frivilliga som kan bidra med att sanera stränderna. Men de ser nu över sin organisation så de kan avsätta personal att rensa upp.– Det här kom rätt plötsligt, säger Staffan Åsén, miljöchef i Mörbylånga.

Det var tidigare i veckan som  det upptäcktes att stränderna längs Ölands sydöstra kust var förorenade av paraffinklumpar som drivit i land. Fram till nu har frivilliga varit engagerade i att plocka bort dem.

– Det här kom rätt plötsligt och alla våra enheter är hårt belastade just nu, men vi ser över vår organisation så att vi kan få ut vår egen personal för att sanera stränderna, säger Staffan Åsén, miljöchef på Mörbylånga kommun.

Foto: Karin Ahlgren

Risk att djur äter paraffinet

Han är angelägen om att paraffinet ska bort eftersom det kan finnas en risk att djur kan komma att äta av det.

Paraffinet misstänks komma från något fartyg som varit lastat med paraffin och som rengjort tankarna med hetvatten och sedan spolat ut resterna rätt ut i Östersjön. När paraffinet sedan stelnat har det drivit vidare in mot Ölands sydöstra kust.

– Vi vet inte vilket fartyg det är som gjort detta, säger Staffan Åsén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.