Stulen glaskonst från glasbruken i Pukeberg och Orranäs, personliga tillhörigheter till internationella pilotelever, och två rullstolar från länssjukhuset i Kalmar är några av de föremål som hittades i de två lägenheterna i Nybro. Foto: Ur Polisens förundersökning

Fem åtalas för stölder och hälerier i Kalmarområdet

Publicerad

Ett inbrott på en pilotskola intill Kalmar flygplats blev startskottet för en utredning där en stor mängd udda stöldgods beslagtagits av polisen. Nu åtalas fem personer i Nybrotrakten för grov stöld, stöld och häleri.

I mitten på februari larmade vittnen om att inbrott var på väg att ske i lokalerna till en pilotskola intill Kalmar flygplats. En mörkklädd person hade setts bryta på en dörr, och efter en kortare jakt på området kunde polisen gripa en man i 40-årsåldern.

Stöldgods från elevhemmet på pilotskolan hittades någon dag senare på en adress i Nybro, bland annat hittades pilotglasögon, flygcertifikat, ipads och personliga tillhörigheter till flera internationella studenter. I samma lägenhet hittades gods kopplade till andra stölder i Kalmar och Nybroområdet i närtid.

Kort därpå gjordes husrannsakan i ytterligare en bostad i Nybro där man hittade två stulna rullstolar från länssjukhuset i Kalmar, mängder med glaskonst stulna från två glasbruk och direkt från människors trädgårdar, och tangentbord och mus från ett inbrott i ett församlingshem i Dörby utanför Kalmar.

Känner varandra

Om stölderna är kopplade till varandra har man inte kunnat bevisa, men utredningen har ringat in fem personer, två kvinnor och tre män i 30-45-årsåldern som misstänks vara involverade i stölderna på olika sätt och som nu åtalas för grov stöld, stöld och häleri. Åtalet har totalt 16 målsägande.

Trots att de fem personerna känner varandra och enligt egen utsago bott hos varandra i omgångar har åklagaren inte lyckats bevisa att det rör sig om en stöldhärva, eller att brotten skett i samförstånd mellan de nu åtalade personerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer