Fem bränder utanför Ruda – ”Det finns ingen naturlig brandorsak”

Uppdaterad
Publicerad

Flera bränder rasade under torsdagskvällen i ett skogsområde nordost om Ruda i Högsby kommun. Enligt räddningstjänsten är bränderna troligtvis anlagda.

Klockan var 18:30 när det första larmet om en skogsbrand inkom till räddningstjänsten. Det visade sig vara två separata bränder ett 50-tal meter ifrån varandra.

– När vi kommer på plats så märker vi ytterligare en rökpelare, söder om vägen. Så totalt har vi släckt två bränder och jobbar med ytterligare tre, säger Ingemar Idh, räddningschef i beredskap.

Den största av bränderna täckte en yta om 10 gånger 40 meter. De kvarvarande tre bränderna är alla inom en radie av 100 meter, berättar Ingemar Idh.

– De två första bränderna finns det enligt räddningsbefälet ingen naturlig orsak till. De andra tre, som vi jobbar med nu, är mer oklara.

Bränderna ligger alla en bit in i skogen, vilket gjort att räddningstjänsten fått dra sina slangar från vägen och över terrängen.

Området kring Ruda, Högsby, Mönsterås och Fliseryd har tidigare drabbats av en rad anlagda bränder. SVT rapporterade i slutet av maj om att man då var uppe i 16 misstänkt anlagda bränder.

– Det har startat upp igen, säger Ingemar Idh.

Enligt Ingemar Idh ska inga hus befinna sig i farozonen. Polisen ska nu undersöka hur kvällens bränder uppstått.

Vid halvelvatiden på torsdagskvällen kunde räddningstjänsten lämna platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i Högsby

Mer i ämnet