Ingmar Idh, räddningschef i Mönsterås säger attt den senaste branden hade legat och pyrt ett tag. Foto: SVT

Ny släckningsinsats i trakten av Ruda

Uppdaterad
Publicerad

En pyrande brand mellan Ruda och Fliseryd, fick släckas av räddningstjänsten i Mönsterås tidigare i veckan.
– Branden hade nog legat och pyrt ett tag och det är svårt att veta om den var anlagd eller berodde på ett åsknedslag, säger Ingemar Idh som är chef för räddningstjänsten i Mönsterås.

Bortsett från den branden har det inte kommit in några larm om bränder den senaste veckan, i trakterna av Ruda och Fliseryd. Sedan i våras har räddningstjänsten i Mönsterås fått larm om omkring 40 bränder som troligen varit anlagda. Men redan förra våren brann det upprepade gånger i trakten av Fliseryd och Ruda.

– Jag har noteringar om fler än tio bränder som vi släckte, bara mellan 31 maj och den 3 juli förra året. Samtliga av de bränderna kan ha varit anlagda, säger Ingemar Idh.

Många bränder även förra året

Att de bränderna inte blev så uppmärksammade antar han beror på att det samtidigt var större skogsbränder på annat håll i landet.

– Så bränderna här hamnade lite i skymundan, säger han.

Den senaste branden som räddningstjänsten i Mönsterås släckte tidigare i veckan var i trakten av Johansdal, mellan Fliseryd och Ruda.

– Den branden har legat och småpyrt ett tag, folk har känt röklukt men vi har inte kunnat lokalisera branden, säger Ingemar Idh.

Branden är släckt nu. Polisen har ännu inte hittat någon eller några som misstänks för att ha anlagt bränderna i trakten av Ruda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högsby

Mer i ämnet