I fredags kväll upptäcktes branden i Krankelösa söder om Kalmar. En person fördes skadad från platsen. Foto: Helmuth Petersson

Fem anhållna för människorov – ”En otrolig historia”

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer, samtliga under 20 år, sitter fortsatt anhållna på måndagsförmiddagen. Eftersom de är så unga måste det under dagen fattas beslut om de ska begäras häktade eller släppas.

Ett torp brann ner utanför Kalmar i fredags och en man hittades på platsen och berättade att han kidnappats och tvingats sätta eld på huset.

Efter det anhölls fem personer mellan 15 och 20 år och flera förhör har gjorts under helgen.

Branden vid hemvärnstorpet

”En otrolig historia”

– Det är en otrolig historia. Det anmäls en hel del grejer som inte stämmer men det här verkar det finnas en hel del substans i, säger Kent Andersson, jourhavande förundersökningsledare till SVT Nyheter Småland.

Det har gjorts flera förhör under helgen och på måndagseftermiddagen kommer det fattas beslut om de ska begäras häktade eller släppas.

– Eftersom de är så pass unga får de inte sitta anhållna så länge, säger Kent Andersson.

Misstänker människorov

Det var strax innan kvart i åtta på fredagskvällen började det brinna i ett torp nordväst om Ljungbyholm i Kalmar kommun. Räddningstjänsten och polisen rycker ut. En skadad man befann sig på platsen när polisen och ambulans kom.

På plats uppger mannen han blivit kidnappad och tvingad till att anlägga branden. Mannen ska ha varit skadad och fördes till sjukhus i Kalmar. Han uppges inte ha allvarliga skador.

Vilken relationen har de fem anhållna till mannen som hittades på platsen?

– Det kan jag inte säga något om nu, säger Pierre Hjelm.

De fem personer greps vid olika tidpunkter under lördagen och söndagen. Polisen hänvisar i övrigt till förundersökningssekretessen.

Torpet som tillhör hemvärnet i Kalmar brann ner till grunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid hemvärnstorpet

Mer i ämnet