Bildmontage av SVT Design.

Fem fakta om yttrandefrihet

Uppdaterad
Publicerad

I dag får alla sjätteklassare i Växjö kommun lära sig mer om yttrandefrihet. Men hur bra koll har du? Här är fem fakta om yttrandefrihet som ger dig stenkoll.

1. Yttrandefrihet innebär att alla invånare har rätt att uttrycka sig, ta del av och sprida information och åsikter. Du ska inte blir straffad för sina politiska yttranden. I Sverige är yttrandefriheten grundlagsskyddad, liksom den är i de flesta andra länder. Det innebär att lagen är svårare för politiker att ändra på än andra lagar.

2. Yttrandefriheten gäller alla som bor i Sverige, oavsett ålder.

3. Efter andra världskriget ville FN försäkra sig om att liknande övergrepp som begåtts i Tyskland inte skulle kunna ske i framtiden. Därför ingår yttrandefriheten i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. I artikel 19 kan man läsa att:

”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

4. Men det finns sådant du inte får säga. Du får enligt brottsbalken inte förtala någon, det är också olagligt med hets mot folkgrupp och uppvigling.

5. I vissa länder är yttrandefriheten mer begränsad. I Kina finns en omfattande censur, och delar av Internet, som Facebook, kan inte nås från landet. I Nordkorea saknas yttrandefrihet helt. Invånarna har ingen tillgång till Internet och staten har full kontroll över radio och tv i landet. Efter statskuppsförsöket i Turkiet i somras har det även där förekommit stora inskränkningar i yttrandefriheten. Människor har fängslats, 132 mediaföretag och 29 förlag har stängts, enligt svenska PEN.

Källor: FN, Svenska PEN, Wikipedia, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.