”Det är väldigt viktigt att prata om jämställdhet”, säger Felicia Oudin som är en av arrangörerna av Rookiefestivalens branschdagar. Foto: SVT

Feminismen i centrum för musikbranschen under Rookiefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Feminism och jämställdhet inom musikbranschen. Det var huvudpunkterna när Rookiefestivalen nyligen arrangerade branschdagar på Rock city i Hultsfred.

– Det är väldigt viktigt att prata om jämställdhet. Det är ett stort ämne och vi tycker inte att man kan diskutera detta nog, säger Felicia Oudin som är en av arrangörerna av Rookiefestivalens branschdagar.

Hon läser musik och management på Linneuniversitetet och tillsammans med övriga klasskompisar är hon med och arrangerar Rookiefestivalen i Hultsfred. En festival som funnits sedan tidigt 2000-tal. Ungefär lika länge som popkollo för tjejer funnits och arrangerats i Hultsfred.

Sverige möts: Jämställdheten

– Den här branschen är väldigt mansdominerad och det är viktigt  för att det är så väldigt mycket som rör branschen, det handlar om festivaler, det handlar om musikindustrin i sig, det handlar om artisterna, säger hon.

Författaren och journalisten Annah Björk på plats

En av punkterna på branschdagarna var en paneldiskussion där kvinnor som jobbat inom musikindustrin på olika sätt diskuterade villkoren för kvinnor i branschen, men också framtidsfrågor.

Författaren och journalisten Annah Björk var en av dem som diskuterade detta.

– Om nu inte männen vill flytta på sig så tror jag att det kommer att utvecklas en parallell musikindustri vid sidan av den nu traditionella musikindustrin. Då kommer den att existera vid sidan av, fram till den dag kvinnorna får plats. För det finns ju en publik som vill ha den musiken, säger Annah Björk.

När det handlar om framtiden inom musikbranschen så säger Alva Berggren som också är arrangör för Rookiefestivalen att om 15 år så tror hon att kvinnorna dominerar musikindustrin.

– Då är den erövrad och vi har massa kvinnor som är VD:ar inom musikbranschen, säger hon.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Popkollo

2003 startades den nationella organisationen popkollo i Hultsfred. Organisationen startades på initiativ av artisten Marit Bergman och var ett musikläger för tjejer och transpersoner och bildades i syfte att bidra till en mer jämställd musikscen.

Sedan starten 2003 har popkollo vuxit och finns i dagläget på ett 20-tal platser runt om i landet. Inte bara i Hultsred. Och organisationen har också fått ta emot en hel del priser för sin verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Jämställdheten

Mer i ämnet