Region Kalmar läns smittskyddsläkare, Lisa Labbé Sandelin, går emot Folkhälsomyndigheten om idrottstävlingar för barn. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT.

Region Kalmar går emot FHM – säger nej till utomhusmatcher för barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att möjliggöra för barn och unga, födda 2002 eller senare, att delta i enstaka matcher och tävlingar utomhus. Men på grund av den svåra coronasituationen i Kalmar län går smittskyddsläkare, Lisa Labbé Sandelin, under torsdagen ut med att regionen avråder från detta fram till den 16 maj.

Den 26 april utfärdade Region Kalmar län skärpta regionala rekommendationer som innebär att du inte ska umgås med någon utanför ditt egna hushåll. Det innebär att du inte ska delta i arrangemang som middagar, fester, inomhusträning eller andra idrottsarrangemang.

Dessa rekommendationer gäller i dagsläget till den 16 maj.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Idrotts-, fritids- och kulturverksamhet för barn är dock undantaget, då träning för barn och unga anses vara viktigt för folkhälsan och  är en prioriterad verksamhet även under pandemin. 

Regionen säger nej till matcher och tävlingar

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin går under torsdagen ut med en tjänsteskrivelse där hon klargör hur Region Kalmar län ser på Folkhälsomyndighetens beslut om att låta barn och ungdomar födda 2002 eller senare kunna genomföra enstaka matcher och tävlingar utomhus.

Regionen uppmanar barn och unga i dessa årskullar att inte delta i matcher eller tävlingar. Idrottsföreningar ombeds avstå från att ordna eller delta i dessa. Denna uppmaning gäller så länge som de regionala rekommendationerna pågår.

Kommuner och föreningar ombeds också att endast hålla sina idrotts anläggningar öppna för barn och unga födda 2002 eller senare.

Lisa Labbé Sandelin menar att matcher och tävlingar innebär en ökad risk för smittspridning jämfört med ordinarie träningar. Vid dessa arrangemang blandas barn från olika lag, det finns risk för att barn och föräldrar samåker, samt att föräldrar och funktionärer kommer i kontakt med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet