Fiasko för åklagaren i Fridaforsmål

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals kronor försvann i svindlerihärvan kring Fridafors bruk. Efter år av utredning kommer nu domen: fem av de sju åtalade frias.

Två av de åtalade döms för bokföringsbrott till villkorlig dom och böter på sammanlagt 12 000 kronor.

Åtalen för grovt skattebrott och bedrägeri ogillas på grund av otillräcklig bevisning.

Enligt åklagaren hade de åtalade bland annat skickat bluffakturor mellan företagen i Fridaforshärvan och sålt maskiner som redan brunnit upp. Allt för att dölja hur man plundrat Fridafors bruk på 16 miljoner i försäkringspremier och flera miljoner från oförsiktiga investerare.

1999 köptes Fridafors bruk av ett antal företagare från Göteborg. Bruket hade då varit nedläggningshotat i många år. Köpeskilling: En krona. Redan samma höst brann det på bruket. Maskiner, som de nya ägarna alltså betalat en krona för, gick upp i rök. Men maskinerna var försäkrade för 16 miljoner kronor.

25 personer fick visserligen arbeta kvar på bruket, men alla förhoppningar om nya jobb kom på skam under de närmaste åren.

Och under 2001 och 2002 tog det mycket riktigt slut. Åtta olika bolag som alla varit inblandade kring köpet av Fridafors bruk gick i konkurs med skulder på 45 miljoner kronor.

Sex män, som åklagaren påstår ligger bakom bolagen i den så kallade Fridaforshärvan, åtalades för grovt skattebrott, bokföringsbrott och bedrägeri. En kvinna åtalades även för bokföringsbrott. Rättegången i Växjö inleddes den 28 augusti 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.