Kommunstyrelsens ordförande Henrik Nilsson Bokor och Torsnets ordförande Mona Magnusson hade längtat länge efter dagen då grävningen för fiber på landsbygden startade. Foto: Ida Svensson /SVT

Fiber till alla på landsbygden i Torsås – nu är spaden i marken

Publicerad

Jorden rasslade när grävskopan tog det första taget för fiber på hela landsbygden i Torsås kommun. Ett efterlängtat ljud som många jobbat för i flera år. Nästa år kan de första fastighetsägarna vara uppkopplade.

Turerna kring utbyggnaden av fibernätet i utkanterna av Torsås kommun har varit många. Avtalen med olika leverantörer sprack. Då bestämde sig kommunen för att bygga färdigt fibernätet i egen regi.

I januari i år tog kommunfullmäktige beslutet att kommunen skulle ta på sig byggansvaret. Nästan ett år senare, under måndagseftermiddagen, togs det första spadtaget.

– Det är många som har längtat efter det här. Samtidigt är det många som tvekat på om det kommer att bli av efter alla vändor, säger Henrik Nilsson Bokor, kommunstyrelsens ordförande i Torsås kommun.

En etapp i taget

Satsningen är indelad i fem etapper. Den första innefattar Brömsebro, Slätafly och Gettnabo med omnejd. Målet är att förse hela kommunens landsbygd med fiber.

Hittills är det det drygt 500 fastighetsägare som vill ansluta sig och nästan 200 fritidshusägare som är intresserade.

– Det här kommer betyda väldigt mycket för landsbygden. Vi har många småföretagare som behöver kunna jobba hemifrån och fritidsboende som kanske kan tänka sig att flytta i Torsås kommun och då blir vi fler invånare, säger Mona Magnusson, ordförande i Torsnet.

Klart till år 2023

Kommunen har avsatt 120 miljoner kronor till fiberutbyggnaden vilket är den största satsningen i kommunen i modern tid. Torsnet får i uppdraget att sköta affären och kundkontakt och relationen till bolag och operatörer.

Om tidsplanen håller kommer alla hushåll kunna ha fiber år 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.