”Fick jobb och bostad på en vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sommar som arbetslös bestämde sig Sofia Carlsson från Jönköping att pröva lyckan i Norge. Det var en chansning men hon och ett gäng kompisar tog chansen och allt blev så bra som de hoppats på. Jobb och bostad ordnade sig.

-Inom en vecka hade vi både jobb och lägenhet.

Sofia fick jobb som butiksbiträde, de andra kompisarna jobbade på lager och som servitris. Tillsammans hyrde de en lägenhet utanför Oslo och kunde med en lön på 18 000 leva ett drägligt liv.

– Jag kunde lägga undan pengar varje månad, säger Sofia som sparade runt 10 000 varje månad.

Funderade på att stanna i Norge

Sofia trivdes bra i Norge och blev kvar ett år. Tanken fanns att faktiskt stanna kvar.

– Jag hade faktiskt funderingar på att stanna kvar men samtidigt ville jag börja plugga igen.

Idag studerar Sofia till informatör på högskolan i Jönköping och ibland saknar hon tiden i Norge. Hon tycker att alla borde pröva jobblyckan i Norge om de vill.

-Det är klart om du inte får jobb här; stick till Norge. Norge är bra och du blir erbjuden en hög lön. Men samtidigt hur har det blivit så här? Det ser inte särskilt bra ut på arbetsmakrnaden för unga om de tvingas fly till andra länder för att hitta ett jobb.

Carin Borglid

carin.borglid@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.