”Finns ingen plan för framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Fackordföranden på Kosta glasbruk är chockad över dagens besked och säger att förtroendet för ägaren New Wave Group är mycket lågt.

-Det är ett oerhört tråkigt besked vi fått. Det får förödande effekter både för de anställda och företaget, säger Peter Sand, ordförande för Industrifacket Metall på Kosta glasbruk.

Han är oroad för framtiden.

-Merparten av produktionen faller bort och det finns ingen plan på hur framtiden ska se ut.

Han är överraskad av omfattningen av de åtgärder som nu presenteras, där två glasbruk läggs ner eller säljs.

-En nedläggning av två glasbruk på direkten har vi inte varit med om förut. Vi ska göra så gott vi kan och kämpa så långt vi kan, men vi har lågt förtroende för våra ägare, kan man säga.

Neddragningen berör 130 av 235 anställda. New Wave blev ägare 2005 och Peter Sand säger att det varit en avveckling av ”enorm omfattning” under senare år.

”Borde ha skurit tidigare”

-Med facit i hand borde vi ha skurit mycket mer tidigare, förklarade New Wave Groups vd och koncernchef Torsten Jansson på en snabbinkallad presskonferens i Kosta.

Han pekar på den ekonomiska nedgången i Europa och den starka svenska kronan som faktorer som gjort det ännu svårare att sälja glasprodukterna.

-Om någon hade sagt 2008 att Grekland skulle göra statsbankrutt 2012 så hade jag skrattat åt det, säger han för att belysa hur svårt det varit att bedöma marknaden de senaste åren.

Den samlade förlusten för Orrefors Kosta Boda AB (OKB) ligger i storleksordningen 300 miljoner kronor. Med de dryga 200 miljoner som avsätts för den nu aviserade förändringen ligger totalkostnaden för New Wave Group på över en halv miljard kronor.

-Det påverkar koncernen som helhet, säger Jansson.

Han poängterar att ambitionen både för koncernens och för personalens skull är att kunna sälja Åfors och Orrefors, men han vågar inte göra någon bedömning av hur stora möjligheterna till en sådan affär är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glasbruket i Orrefors

Mer i ämnet