Tore Johnsson riktar hård kritik mot Världsnaturfonden som han anser förvirrar människor med sina uppmaningar. Foto: Privat/TT

Fiskare till hård attack mot Världsnaturfonden

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Fiskares Producentorganisation är mycket kritisk till Världsnaturfondens uppmaning om att vi borde sluta köpa och äta Östersjöfiskad torsk. Tore Johnsson är vice ordförande i organisationen och tycker inte om WWF:s rödljus: ”Vi håller oss till vår kvot och fiskar inte mer än så. Det borde inte vara något problem”.

– Vi måste komma ihåg att Världsnaturfonden är en intresseorganisation. De har en märkning som ingen förstår. De gör människor förvirrade, säger Tore Johnsson, vice ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation.

Han säger att WWF alltid anser att det fiskas för mycket.

– De ritar upp sin fiskeguide men de är fel ute. Problemet i dag är att sälarna tar hand om torsken. Det finns inte så mycket kvar när vi ska plocka upp den, säger Tore Johnsson.

Fortsätter fiska sin kvot

Han märker själv av att mängden torsk har minskat i Östersjön, genom att fångsten inte är lika stor längre. Men det ser han inte som något problem.

– Om vi ska ha Östersjön som en djurpark, så ja, då är det ett problem, inte annars. Vi har tillstånd att fiska vår kvot och det kommer vi att fortsätta med. Vi kan inte lägga vårt företag på hyllan på grund av intresseorganisationen WWF, säger Tore Johnsson.

”Mindre lokala uppköpare”

Den torsk som i dag fiskas i Östersjön levereras till olika grossister som säljer vidare. Enligt Tore Johnsson stannar en liten del av fångsten i Sverige, medan en del säljs på fiskeauktioner i Stockholm och Göteborg. Resten går på export.

– I det småskaliga fisket finns det mindre lokala uppköpare som förmedlar till konsumenter via fiskdiskar och restauranger, säger han.

SVT Nyheter Småland har pratat med Ica lokalt i Växjö. De säger, precis som Coop och Axfood på riksnivå, att de sedan en tid tillbaka helt slutat sälja torsk från Östersjön i sina butiker. Istället säljer de torsk som är fiskad i Norra ishavet, Norska havet och Nordostatlanten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer