Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler asylsökande än invånare i Byxelkrok: ”Det är positivt”

Publicerad

Sommarstaden Byxelkrok på norra Öland har knappt 130 fasta invånare. Och snart lika många asylsökande.

I höstas tecknade Migrationsverket ett avtal med en privat aktör som innebär att det kommer komma 133 asylsökande till orten. Merparten av dem, 77 stycken, har redan anlänt och bor på asylboendet som ligger strax utanför samhället. De fast boende i samhället som SVT Smålandsnytt träffar under sitt besök är alla övervägande positiva till att det kommer hit så många asylsökande.

– Jag tycker det är positivt, då blir det lite mer folk och rörelse här. Nu under vintern är det så öde och avfolkat, säger Alrik Nilsson, aktiv inom bland annat Byxelkroks AIK.

Han tycker dock att det är synd att de asylsökande placerats några kilometer utanför samhället utan någon direkt möjlighet att ta sig in till Byxelkrok.

– Särskilt inte nu när det inte heller går några bussar alls häruppe. Det kan inte vara lätt för dem.

”Jättebra att de kommer hit”

I affären som är central i Byxelkrok passar Jörgen Petersson och hans anställda på att städa lokalerna när det är lugnt i butiken. Även han är övervägande positiv till de asylsökande.

– Jag tycker det är jättebra att de kommer hit. Sen hade man så klart kunna gynna både mig och restaurangen mer genom att ha självhushållning, men jag har förstått att det inte fungerar att göra så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer