Allt fler arbetsgivare vill gör brottskoll vid nyanställningar Foto: SVT/TT

Fler gör brottskoll vid nyanställningar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbetsgivare vill se utdrag ur belastningsregistret innan de anställer och det gäller även när kommuner ska nyanställa.

Antal begärda utdrag ur belastningsregistret fortsätter att öka och utdragen har nästan tredubblats de senaste tio åren. Mellan 2008 till 2017 har antal utdrag från polisen ökat från cirka 256.000 till närmare 733.000 i hela landet. 

– Det har varit en ökning alla år sedan det blev möjligt att göra utdrag och under förra året var det ungefär en tioprocentig ökning, säger Pia Kyrö, handläggare på polisens rättsavdelning.

Visa utdrag för arbetsgivare

Det är framförallt utdrag för enskilda ändamål som ökar. Under 2017 gjorde över 300.000 sådana utdrag. 

– Utdragen som privatpersoner begär ut används framför allt för att visas upp för arbetsgivare. De som ringer in berättar ofta att de ska använda utdragen till det, säger Pia Kyrö.

Kommuner kräver registerutdrag

Kommuner och privata arbetsgivare är i vissa fall skyldiga enligt lag att begära utdrag ur polisens belastningsregister. Det gäller framför allt när personer ska jobba med barn under 18 år. Men allt fler kommuner kräver också att få se registerutdrag även för andra anställningar. 

En enkät som SVT Nyheter Småland gjort i Kalmar och Kronoberg visar att fyra av de 18 kommuner som svarat kräver att få se utdrag ur brottsregistret även när de inte har lagstöd för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsutdrag vid anställningar

Mer i ämnet