Torborg Karlsson är enhetschef på bemanningsenheten i Mörbylånga kommun. Hon ser en ökning av olika bakgrund i ansökningar för jobb inom äldreomsorgen. Foto: TT/Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Ljuspunkten – nya personer söker sig till vården under pandemin

Publicerad

Man har fortfarande brist på personal, men i Mörbylånga kommun märker bemanningschefen Torborg Karlsson en ökning av ansökningar sedan pandemin startade. Nu hoppas hon att detta i längden ska leda till en breddning av kompetensen bland personalgruppen.

När människor från olika branscher blivit av med jobben under pandemin inom ädreomsorgen. Sedan hösten 2020 har det kommit in 228 ansökningar för jobb inom vården i Mörbylånga kommun, och kommunen har anställt 47 nya vikarier.

Många från andra branscher

Det som sticker ut är att det är många personer som tidigare inte haft jobb inom vården som söker, något som uppskattas av Torborg Karlsson, enhetschef på bemanningsenheten i Mörbylånga kommun.

– Jag tycker det är jättebra, jätteroligt. Vi behöver blandning ut av personer med både ålder, bakgrund och kultur. Utifrån de brukare som ändå vi ska hjälpa, säger Torborg Karlsson.

Personer som får jobb och inte har utbildning går en introduktionsutbildning hos kommunen innan de börjar jobb.

Utmaning när pandemin är över

Som SVT berättat tidigare så är det många kommuner som nu söker aktivt efter personal till äldreomsorgen, bland annat Mörbylånga. Att fler nu tittar åt vårdjobben ser Torborg Karlsson som positivt.

Den stora utmaningen blir att behålla de nya personerna när pandemin är över.

– De allra flesta försätter jobba, sen kan det vara några som är helt ny inom arbetsområdet och känner att det här är ingenting för mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.