Fler omfattas av rätt till ersättning för narkolepsi

Uppdaterad
Publicerad

För bara några veckor kom beskedet om att läkemedelsförsäkringen kommer att omfatta fler som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensen.

Tidigare var gränsen satt till att den sjuke skulle insjuknas senast åtta månader efter vaccinationstillfället. Men nu är gränsen flyttad till 16 månader.

Familjen Eriksson i Färjestaden är en av de familjer som tidigare kämpat för att den tioårige sonen Olle skulle omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Och alldeles nyligen fick familjen det beskedet.

– Det betyder naturligtvis väldigt mycket för hans trygghet, säger Fredrik Erisson som är Olles pappa.

Viktigaste frågan

Och att omfattas av läkemedelsförsäkringen är av stor betydelse för den sjuke.

Margareta Eriksson är ordförande i Narkolepsiföreningen i Sverige och säger att den viktigaste frågan just nu för föreningen, är ersättningsfrågan och den lagstiftning som håller på att tas fram.

Det förslaget går ut på att barn och unga som fått narkolepsi på grund av vaccinet ska kunna söka statlig ersättning. Den ersättningen ska fungera som en påbyggnad på Läkemedelsförsäkringen och kunna ge upp till tio miljoner kronor till den som skadats av vaccinet.

Sedan tidigare har de barn och unga som blev skadade av svininfluensevaccinet Pandemrix blivit beviljade 50 000 kronor i ersättning för sveda och värk.

Långsiktig lösning

– De begränsningar som finns i förslaget går inte att överblicka vad de kommer att betyda om 50 eller 60 år, säger Margareta Eriksson och gör jämförelsen med vad man visste om vår tid 60 år tillbaka i tiden.

– De yngsta barnen som vaccinerades och blev sjuka var bara tre år gamla vid vaccinationstillfället, de ska ju hela i hundra år till. Så det är viktigt att det blir en långsiktig lösning, utan begränsningar, säger Margareta Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.