En av örnana som hittats sjuk på kort tid. Foto: Urban Rundström

Fler sjuka örnar har hittats

Uppdaterad
Publicerad

Nu har åtta sjuka eller döda havsörnar hittats på några veckor i ett begränsat område. Misstankar finns om fågelinfluensa.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om havsörnar som hittats döda eller sjuka i Oskarshamns norra skärgård. En teori har varit att örnarna ätit smittat fågelkött som gjort dem sjuka. Under fredagen hittades ytterligare en örn i Västerum utanför Västervik.

– Det finns säkerligen ett samband. De har alla hittats i ett väldigt koncentrerat område, säger Urban Rundström, rehabiliterare på Vilthjälpen i Oskarshamn.

Det finns misstankar om att fåglarna drabbats av fågelinfluensa och tre av dem är just nu inne på analys hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

– Det tar lite tid att obducera dem men vi hoppas på svar i början på nästa vecka. Men det är något som måste satt sig i deras huvuden för de vi hittar har massa ticks och stora koordinationsproblem, berättar Urban Rundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.