Fler studenter vittnar om sextrakasserier på fartyg

Uppdaterad
Publicerad

De sexuella trakasserier under fartygspraktiken som kvinnliga sjöfartsstudenter vittnade om i förra veckan var inga isolerade händelser. Det menar flera studenter som vi varit i kontakt med och som nu berättar om mycket grova övergrepp.

– En av de första dagarna ombord skulle jag sätta mig och knyta skorna i hissen, varpå sex matroser – varav en var arbetsledare – drar ner sina gylfar och säger ”medan du ändå är därnere”.

Hanna är student på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon är en av flera kvinnliga studenter som har talat med Smålandsnytt efter fredagens artikel i Östra Småland om sexuella trakasserier av praktikanter till sjöss. Alla vill de vara anonyma och alla vittnar de om den ena obehagliga händelsen efter den andra.

– Min handledare sa att tjejen som varit där innan mig hade för stor rumpa, han tyckte bättre om kroppar som min. För jag hade små ”pojkbröst” och liten rumpa och det tyckte han om, berättar Hanna.

Mycket ovanligt enligt prefekten

Institutionens prefekt Ted Bågfeldt säger att problemet tas på största allvar, men säger också att det enligt hans uppfattning är mycket ovanligt med denna form av trakasserier. Han pekar på att kursutvärderingarna brukar vara övervägande positiva. Den bilden delas inte av de kvinnor vi talat med.

– Jag har inte talat med någon tjej som inte råkat ut för något, säger en kvinnlig student.

Även anställda vid Sjöfartshögskolan vittnar om att sexuella trakasserier till sjöss är ett problem sedan länge, men inte heller de vill framträda med namn. Ämnet uppfattas som alltför känsligt bland kollegerna. Enligt en anställd som Smålandsnytt varit i kontakt med förekommer det tvärtom diskussioner om att de kvinnliga studenterna ”utnyttjar sin sexualitet” för att vinna förmåner ombord.

Inte ett nytt problem

Problemet är inte heller nytt för universitetet. Exempel på att diskussionen varit uppe tidigare är lätta att hitta. Både 2011 och 2014 skrevs det examensarbeten om kvinnors situation i sjöfarten, där kvinnliga studenter berättade om trakasserier, för ett år sedan skrev en anställd ett inlägg om saken på Sjöfartstidningens webbsajt. Och i mars 2014 blev prefekten Ted Bågfeldt själv intervjuad i Sjöfartstidningen om just detta. Enligt Hanna är lärarna väl medvetna om hur situationen på fartygen är.

– Man får höra innan man ska ut på praktik att det har hänt saker, och det är från lärarna. Så de är ju medvetna om det, säger hon.

Ändå är det väldigt svårt att få fram dokumentation eller några konkreta exempel på vad institutionen gjort.

– Det är hemskt att vi inte ska kunna ta hand om det här på ett bättre sätt, säger Ted Bågfeldt. Men han menar också att det nu ska det bättring, även om han svävar lite på målet angående exakt hur denna bättring ska se ut.

– Det kommer hända saker ganska snart.

Vad kommer att hända?

– Det kan jag inte säga idag.

När kan du säga det?

– Jag skulle säga om en månad.

Kommer inte att fortsätta till sjöss

För Hannas del blir det inte någon framtida karriär på havet, hon har bestämt sig för att hoppa av för gott.

– Jag kommer absolut inte fortsätta till sjöss. Jag är trött på det här jävla maktmissbruket de håller på med där, säger hon med eftertryck.

– Det är på tiden att någon säger ifrån. Vill de ha kvinnor in i branschen får de sluta bete sig illa mot praktikanterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexuella trakasserier till sjöss

Mer i ämnet