Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Fler tingsrätter följer Växjös modell om snabbutredning

Publicerad

Rättsväsendets försök att skynda på hanteringen av enklare brott, som bland annat testats vid tingsrätten i Växjö, beskrivs som lyckat. Nu kommer de nya metoderna sättas på prov i halva landet.

Nästan 11 000 brottmål har avgjorts vid de 15 tingsrätter som ingår i projektet. Där har mediantiden från brott till dom varit 6,3 veckor.

”Försöket har gett goda resultat genom både snabbare lagföring och bättre kvalitet i utredningarna”, uppger justitieminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen har beslutat att försöket ska utvidgas. Från och med årsskiftet ska ungefär hälften av landets polisområden och 27 av landets 48 tingsrätter omfattas. Stockholm och Göteborg är redan med, men nu kommer landets sex största städer ingå, då Malmö, Uppsala, Linköping och Örebro ansluter.

Vid de 27 tingsrätterna avgörs nästan tre fjärdedelar av alla brottmål i landet.

Sexbrott och rattfylleri bland brott som ska handläggas snabbare

Målsättningen är att brott som bedöms vara enklare att utreda – som stöld, sexköp, rattfylleri eller narkotikabrott – ska gå från misstanke till domstolsprövning på mycket kortare tid. Helst ska polis kunna utreda saken på plats, till exempel när någon tas på bar gärning, och bolla det vidare till åklagare.

I Göteborg lyfter man fram att en person som greps för en butiksstöld dömdes 19 dagar senare. I Norrköping i september föll en liknande dom efter 13 dagar.

Regeringens avsikt är att hela rättsväsendet ska arbeta på detta sätt inom ett par år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar ”snabbare lagföring”. Vi tittar närmare på ett fiktivt fall.

Tingsrätter som deltar i projektet

15 tingsrätter har hittills deltagit i projektet:

Attunda, Gotland, Gävle, Göteborg, Hudiksvall, Luleå, Nacka, Norrköping, Norrtälje, Solna, Stockholm, Södertälje, Södertörn, Värmland och Växjö.

12 kommer att ansluta:

Alingsås, Borås, Eksjö, Jönköping, Linköping, Malmö, Skaraborg, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Örebro och Östersund.

Fakta: Domstolsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.