Foto: Roger Vikström/TT

SD: ”Flera barn hungrar istället för att äta vegetariskt”

Uppdaterad
Publicerad

En del barn skippar lunchen helt när skolan endast serverar vegetarisk mat, och dessutom behövs köttproduktion i ett kretsloppsamhälle. Det menar Martin Kirchberg, SD, som föreslår att kött ska vara ett alternativ även under de vegetariska dagarna i Torsås skolor.

En dag i veckan serveras vegetarisk mat på samtliga grundskolor i Torsås kommun. Men kött-, fisk- eller fågelalternativ borde stå på menyn även under de vegetariska dagarna, anser Martin och Janita Kirchberg, SD.

– Flertalet barn äter inte någon lunch alls under de vegetariska dagarna och det är ett problem. Vi har inget emot vegetariska alternativ, men barnen behöver lockas att äta det och inte tvingas. Dessutom är detta en valfrihetsfråga, säger Martin Kirchberg.

”Ekonomisk aspekt”

Förslaget röstades ner i bildningsnämnden, där det ansågs gå emot andemeningen med en vegetarisk dag. Men enligt Martin Kirchberg har både miljöpåverkan och hälsosynpunkter vägts in i motionen.

– Det finns högst miljövänliga alternativ. I ett kretsloppssamhälle behövs djurproduktion, så miljöargumentet köper jag inte riktigt.

– Ytterst handlar det nog om ekonomisk aspekt, att kött skulle vara dyrare, och det accepterar vi inte. Det är viktigt att servera god och näringsrik mat som barnen äter, säger Martin Kirchberg.

Motionen från SD i Torstås fick stöd i kommunstyrelsen av både från Moderaterna och centern. Den 13 februari ska frågan om köttalternativ tas upp i fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer