Foto: SVT

Flera intresserade köpare av Norrhults Stålgjuteri

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen försattes företaget i konkurs på egen begäran. Men redan på kvällen har läget ljusnat en aning när flera intresserade köpare hört av sig under dagen.

– Idag har redan tre, av varandra oberoende, intressenter anmält sig. Och då har jag inte ens annonserat så det finns flera spår att gå på, säger Erik M Gabrielsson som är konkursförvaltare. 

Norrhults Stålgjuteri, med sina 55 anställda, har enligt konkursförvaltaren inte brist på kunder utan konkursen beror på akuta likviditetsproblem, bland annat när det gäller skatter som inte kan betalas i tid.  

Målet är nu att få igång produktionen senast i slutet på veckan så att bolagets kunder inte tvingas till att söka efter andra leverantörer. 

– Tack vare lönegarantin kan personalen användas till produktion under en månad, sedan går de på semester. Då måste jag hittat en ny ägare, säger Erik M Gabrielsson.

”Riktigt stora bolag”

Gabrielsson vill inte i dagsläget gå närmare in på vilka de intresserade köparna är.  

– Det rör sig om industribolag och i något av fallen riktigt stora bolag. Så jag tycker det här ser rätt ljust ut ändå, säger han. 

Vad säger de anställda om läget du beskriver? 

– Ingen tycker det här är kul men de vill ha en lösning och är taggade inför en sådan, säger Erik M Gabrielsson.

Vad händer om du inte hittat någon ny ägare den 12 juli? 

– Då har jag misslyckats och då återstår bara en slakt av bolaget. Maskiner och fastigheter kommer att säljas, avslutar Gabrielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.