Elias Turesson är jaktvårdskonsulent i Kronobergs län och har inte varit med om någonting liknande tidigare. Foto: Carin Emenius

Jakttorn vandaliserade och nedsågade

Uppdaterad
Publicerad

Flera jakttorn runt omkring Växjö har saboterats och sågats ner. Enligt Svenska Jägareförbundet i Kronobergs län rör det sig om ett 20-tal jakttorn som utsatts för skadegörelse.

När SVT Nyheter Småland beger sig ut på en mindre väg i Vikensved utanför Växjö upptäcker vi nästan genast tre nedsågade jakttorn. Men vare sig polisen eller Svenska Jägareförbundet vill ge gärningspersonen eller personerna uppmärksamhet.

”Är faktiskt skadegörelse”

– Vi är gärna öppna och tillmötesgående men här ger man sig på jägarkollektivet och det är faktiskt skadegörelse. Enskild egendom kommer till skada och det är en brottslig handling, säger Elias Turesson jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Kronoberg.

Enligt både polisen och Svenska Jägareförbundet har flera anmälningar gjorts efter att skadegörelsen upptäcktes i helgen. De polisanmälningar som kommit in rör områden runt Växjö, bland annat i trakterna kring Rottne och Vikensved.

Svenska Jägareförbundet har inte varit med om någonting liknande i vårt område tidigare.

– Vi har haft lite smågrejer innan, många gånger är det kanske pojkstreck, men det har inte varit så här riktat som det är nu i Kronobergs län.

Polisen har ingen misstänkt

Jakttornen har blivit nerklottrade med symboler som skulle kunna kopplas ihop med en djurrättsorganisation, men polisen ser idag ingen direkt koppling och har heller ingen misstänkt. Men för jägarna får händelsen konsekvenser.

– Konsekvensen blir ju att de här jägarna som drabbats får bygga nya torn och lägga ut nya pengar. Vi pratar nog om ett par tusen kronor per torn i materialkostnader. Dessutom tar det ju några timmar att bygga dem. Sedan kommer man naturligtvis att få söka tillfälliga pass under tiden innan man har rättat till detta, säger Elias Turesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet