arkivbild Foto: TT

Flera kor gick genom isen – kunde inte räddas

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen gick flera kvigor genom isen öster om Grankullavik i Borgholms kommun. Räddningstjänsten lyckade inte rädda dem.

När räddningstjänsten kom till platsen upptäckte de att det rörde sig om åtta kvigor som gått genom isen längst ut på en udde på norra Öland. De låg cirka 300 meter ut. 

–När räddningstjänsten kom fram, så var det bara en kviga som visade tecken på liv. Troligtvis har de legat ett bra tag i det kalla vattnet, säger Camilla Andersson, räddningschef i beredskap på Öland.

Snökaos i Småland

Fick avliva kviga i vattnet

Den svåra terrängen och det kraftiga snöfallet gjorde det extra svårt för räddningstjänsten att ta sig fram. Räddningsförsöket försvårades också av väderförhållandena. 

– Räddningstjänsten gjorde ett försök att få upp kvigan som var vid liv, men det gick inte. Av säkerhetsskäl fick de avbryta räddningsförsöket att få upp den tunga kvigan på isen som kunde brista. Kvigan avlivades ute i vattnet, säger Camilla Andersson. 

Kvigorna som befann sig på isen hade tagit sig över ett elstängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snökaos i Småland

Mer i ämnet