Foto: Tobias MarbeniusVisa alla (3)
Visa alla (3)

Många trafikolyckor i Alexanders spår

Uppdaterad
Publicerad

Stark blåst och snöfall orsakade flera trafikolyckor och stopp i trafiken i delar av Jönköpings och Kronobergs län på fredagskvällen. – Man får räkna med att ovädret håller i sig hela natten, säger Inga-Lill Nordin, vakthavande meteorolog på SMHI.

Skåne förberedde sig för stormen Alexander – men frågan är om inte Jönköping drabbades av hårdast väder under fredagskvällen. Väglaget var riktigt besvärligt i Jönköpings län när stormen Alexander drog in över Sverige. Snön yrde ner och gjorde vägbanan moddig och sikten dålig.

”Kraftigt snöfall på många håll i Jönköpings läns sydvästra delar. Snön vräker ner som aldrig förr. Minst 5 cm redan nu”, skrev signaturen ”Lars” i SVT:s direktrapportering.

”Ge er inte ut på vägarna”

Under fredagskvällen var det bland annat stopp på E4 mellan Jönköping och Gränna och stopp mot Göteborg.

– Där bör inte trafikanterna ge sig ut på vägarna om de kan undvika det, säger Eva Nordén vid Trafikverkets pressjour till TT.

Sent på kvällen var det fortfarande kaos i trafiken på flera håll längs E4. I höjd med Vätterleden fastnade två lastbilar vid 22-tiden och orsakade helt stopp i norrgående riktning. På E4 vid trafikplats A6 fastnade en annan lastbil, en dryg halvtimme senare.

– Det är begränsad framkomlighet på flera håll, säger Fredrik Granström, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen till SVT.

Väg 40 avstängd

Under kvällen var också väg 40 västerut helt avstängd.

– I Göteborgsbacken, där det brukar fastna lastbilar, säger Fredrik Granström.

”Inga personskador”

Lastbilar som fastnade och bilar som åkte av vägen var den vanligaste typen av olyckor.

– De händelser som vi har inrapporterade till oss är lyckligtvis inga personskador, och det är ju tack vare att man kör ganska lugnt, säger Fredrik Granström till SVT.

Enligt SMHI väntas ovädret dra bort från Jönköping först i morgon bitti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alexander

Mer i ämnet