Alexander har redan passerat Storbritannien, under stor dramatik. Foto: TT

Stormen Alexander drog in i söder

Uppdaterad
Publicerad

Tåg och färjor ställdes in och hela Sydsverige rustade för fredagen storm – men den här gången blev stormen mildare än SMHI hade förutspått. – Den blev inte riktigt så kraftig som vi hade tänkt oss, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog på SMHI.

Trafikverket stängde flera tågspår i södra Sverige och sedan flera tågsträckor i Småland, Halland och Blekinge. Destination Gotland valde att senarelägga och ställa in ett antal turer under natten och även Stena Line ställde in två färjeavgångar med Stena Nautica mellan Grenå och Varberg.

I Halmstad hamn byggde man en 300 meter lång vall av containrar för att skydda kajområdet från att svämma över.

– Kajen är högre än hamnen, det gör att det blir som ett badkar och vattnet inte kan rinna tillbaka, sade Carl-Henrik Hägg vid Halmstad Hamn till SVT Nyheter.

Inga större störningar

Men när stormen Alexander dragit förbi Sydsverige kunde man konstatera att den blev mildare än vad man fruktat. Inga större störningar har inrapporterats från Skåne, och inga alls i Blekinge – men några rapporter har kommit om enstaka träd över vägar eller att vägsträckor täckts av vatten.

– Det blev inte riktigt så kraftigt som vi hade tänkt oss, även om det på sina håll blåste medelvind på 25 m/s. Det är inte så lätt att säga exakt hur det ska bli, och sedan beror det på vad man har förväntat sig, man kanske tycker att det låter värre än vad det är. Stormen drog också in längre söderut än vi hade förutspått, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog på SMHI.

Öresundsbron stängde

I västra Malmö började en byggkran snurra i blåsten och platsen spärrades av.

Öresundsbron stängdes i några timmar av för all trafik, men öppnades sedan igen.

Värst var nog läget i delar av Jönköpings och Kronobergs län, där trafikläget var besvärligt sent på kvällen med stark blåst och snöfall.

Drar mot Öland och Gotland

Vid midnatt var stormen istället på väg in mot Öland och Gotland.

– Det kulminerar vid ett-tiden på Öland och vid tre-tiden på Gotland, och det dröjer in på morgonen innan det avtar, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog på SMHI.

Glada surfare

Åtskilliga mil norrut, i Nynäshamn, gladde sig samtidigt landets surfare åt vågor som beräknas bli mellan tre och fyra meter höga under Luciadagen.

– Vi är väldigt glada. Det här har alla surfare väntat på hela hösten, att det blir så här höga vågor på en lördag, säger Niclas Sjögren, Nynäshamns surfklubb, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alexander

Mer i ämnet