Rälsen som kustpilentågen kör på har flera gånger utsatts för sabotage de senaste veckorna. Foto: Transdev

Flera stora stenar mötte lokförare utanför Blomstermåla

Publicerad

Under lördagen rapporterade flera lokförare att någon släpat upp stora stenar på tågrälsen i närheten av Blomstermåla. Den här gången var det inget tåg som spårade ut och ingen som kom till skada – men enligt polisen och Transdev som kör Kustpilen kunde tilltaget ha fått förödande konsekvenser.

Det var på lördagskvällen som stenarna upptäcktes på spåret i närheten av Blomstermåla.

Ett av tågen som passerade Blomstermåla på sin väg från Kalmar till Linköping fick åka förbi Blomstermåla i gångfart. Lokföraren ropade ut i högtalarsystemet att det fanns rapporter om sabotage på rälsen.

Transdev som kör Kustpilentågen följer händelseutvecklingen noga.

En stol på spåret

– Samma dag kom det rapporter om att någon lagt stenar på spåret även i Hultsfred. Tidigare den veckan, den 14 september fick vi information om att stol stod på spåret i Blomstermåla, säger Marie-Louise Arnell, affärschef på Transdev.

Ingen kom till skada vid någon av de tre tillfällena.

Tidigare har SVT Småland rapporterat om återkommande sabotage mot Kustpilen i Södra Vi. Där har Transdev varit i kontakt med skolorna för att få ut information om hur farligt det är att lägga ut föremål på spåret och vilka konsekvenserna kan bli.

– Om det händer fler saker i Blomstermåla kommer vi att göra det där också.

Stenar kan slungas iväg med full kraft

Förutom att det är farligt att vistas så nära en tågräls kan det blir riktigt otäckt om tågen kör på en sten och den slungas iväg ut i terrängen.

– En sten kan fara iväg med stor kraft och om en person i närheten får den i huvudet kan den avlida, säger Marie-Louise Arnell.

Dessutom kan stenarna skada tåget och orsaka utspårning.

Marie-Louise Arnell tänker mycket på lokförarna.

– Det är en stor arbetsmiljöfråga. Det är väldigt otrevligt att upptäcka att något ligger på spåret.

Polisen har upprättat en anmälan om försök till sabotage men har i nuläget inget att gå vidare på eftersom ingen verkar ha sett när det hände.

– Vi uppmanar alla föräldrar att prata med sina barn om att det är livsfarligt att befinna sig när tågrälsen och att lägga något på den, skadorna kan bli enorma, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.