Flest spökhus i landet

Uppdaterad
Publicerad

Öde hus har blivit en vanlig syn, inte minst på landsbygden. Och några av dessa är lite speciella. De får kallas spökhus. Flest spökhus finns det i Västra Götalands län. På andra plats ligger Jönköpings län.

Det finns många övergivna och förfallna hus och några av dem får kallas spökhus. I Sverige finns det 847 stycken. 95 av dessa ligger i Västra Götalands län och 80 av dem finns i Jönköpings län. 

Det är Lantmäteriet som gjort en sammanställning över spökhusen i Sverige. Efterfrågan på dessa hus blir allt större.  

– Vi får in många frågor från allmänheten kring dessa platser. Det som är mystiskt fascinerar många människor, säger Daniel Vallin, pressansvarig på Lantmäteriet.

Risk att husen rasar

Det behöver inte nödvändigtvis spöka för att ett övergivet hus ska få kallas spökhus. I Lantmäteriets beräkning ingår bostäder som inte har ändrats i fastighetsregistret sedan 1950 eller bytt ägare sedan 1970.

Förutom spöken finns det andra risker med att husen får stå övergivna så länge.

– Det kan gå så långt att husen blir farliga eftersom de riskerar att rasa. I de fallen måste kommunerna gå in och agera och förelägga fastighetsägarna att åtgärda husen, i värsta fall riva dem.

Antal spökhus per län

Västra Götaland 95

Jönköping 80

Västerbotten 80

Skåne 64

Kronoberg 63

Norrbotten 63

Jämtland 53

Värmland 51

Kalmar 47

Blekinge 42

Västernorrland 40

Östergötland 32

Dalarna 28

Halland 25

Gotland 23

Stockholm 17

Södermanland 14

Gävleborg 10

Örebro 8

Västmanland 8

Uppsala 4

Källa: Lantmäteriet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.