Joakim Ohlsson har massor av törstiga mjölkkor Foto: Niclas Wimmerberg

Vattenkrisen: Första flexitanken har tagits i bruk

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags sinade brunnen hemma hos mjölkbonden Joakim Ohlsson på Öland. Lösningen fanns i en jättelik bag-in-box med 26.000 liter vatten.

– Jag har köpt tanken av Mörbylånga kommun, berättar Joakim. För av erfarenhet vet jag att brunnen kan sina. Läget var kritiskt förra sommaren, också.

7000 kronor betalade han för den stora plastbehållaren, som liknar och fungerar precis som en bag-in-box.

Vattenbrist på Öland

Det var i början av augusti som torkdrabbade Mörbylånga kommun köpte in ett antal flexitankar. Dessa skulle kunna köpas till självkostnadspris av lantbrukare i behov av vatten.

Första flexitanken i bruk

Det tog drygt en månad innan krisläget var akut. Första kunden var Joakim Ohlsson i Norra Kvinneby och på fredagseftermiddagen fylldes hans flexitank med 26 kubikmeter vatten.

Vattnet pumpas in i tanken från en av de svarta tankbilarna, som nästan blivit ett kännetecken för Ölandstorkan vid det här laget. Tankbilarna har åkt i skytteltrafik över bron med vatten från fastlandet till Öland, där grundvattnet sjunker och sjunker...

Hur länge räcker vattnet i den här flexitanken?

– Jag räknar med att det ska räcka i ett och ett halvt dygn. Sedan måste vi fylla på  igen, säger Joakim Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet