Oron för fluor sprids på nätet

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier diskuteras det om man ska använda fluor i tandkrämen eller inte. Många varnar för att använda fluor till framför allt barn.

Den populära bloggaren ”Underbara Clara” är en av dem som har bestämt sig för att välja bort fluortandkräm till sina barn.

”Så efter en hel del funderande har vi valt bort fluortandkräm. Det finns många alternativa tandkrämer på marknaden”, skriver hon på sin blogg.

Clara hänvisar, precis som så många andra som skriver på nätet till den pensionerade forskaren Jan Sällström, som är kritisk till att barn använder fluor.

– Jag opponerar mig mot att fluortandkräm används till små barn som sväljer den. Det är helt onödigt att de ska få i sig fluor som är ett gift, säger Jan Sällström, docent i experimentell patologi, till Smålandsnytt.

Sällström hänvisar till forskningsuniversitetet Harvard i USA, som bearbetat ett stort antal studier som visar fluoridens negativa effekter på barns intellektuella utveckling.

Undermåliga studier

Men enligt Göran Dahllöf, som är övertandläkare vid avdelningen för barntandvård vid Karolinska Institutet är den forskning som Sällström hänvisar till undermålig.

– Jag har gått igenom metaanalyserna från Harvard och de studierna är inte trovärdiga. Det finns inget som stöder att fluor skulle vara farligt i liten mängd, säger Göran Dahllöf.

Göran Dahllöf tycker att det är viktigt att föräldrar får rätt information.

– Jag ser en stor risk med att föräldrar inte förstår vad som är vetenskaplig fakta. Barn ska borsta tänderna med fluor och det står hela den svenska tandläkarkåren bakom, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fluoranvändandet

Mer i ämnet