Höggravida Kseniia flydde Ukraina – nu föds tvillingarna i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Höggravid med tvillingar i magen flydde Kseniia Mahjoud från Ukraina tillsammans med sin man och dotter. Under fredagen kommer de båda tvillingpojkarna att förlösas på länssjukhuset i Kalmar.

– Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att jag skulle föda mina barn här i Sverige, säger Kseniia Mahjoud.

Hon och familjen kom till Sverige i lördags. Då hade de först tillbringat nätter i källare och vedförråd på flykt undan kriget i sin hemstad Tjernihiv i norra Ukraina.

”Vi flydde för våra liv

Deras hus var bombat till smulor och familjen kände att de inte kunde vara kvar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

– Vi flydde för våra liv, helt enkelt. säger hon.

Familjen har fått en tillfällig bostad i ett gårdshus i centrala Kalmar. Här har de det de behöver.

Och under fredagen kommer familjen, som just nu består av tre personer, att bli en familj om fem. De båda sönerna, som ännu inte fötts när SVT träffar dem, har redan fått sina namn – Adam och Liam –  och kommer att födas på länssjukhuset i Kalmar.

– Ja, mina bröder, jublar åttaåriga Safia som blir storasyster långt bort från kriget i Ukraina.

Skulle till Tyskland

Att familjen hamnade i Kalmar beror på att de hade vänner som kunde hjälpa till med att ordna ett boende åt dem. Annars hade de för avsikt att åka till Tyskland och föda tvillingpojkarna där.

– Men där kunde vi inte få något boende, bara sjukhusplats åt Kseniia, säger pappa Ahmed.

De har foton och filmer från hemstaden och sin flykt i sina mobiltelefoner. De berättar om apoteket i staden som fanns den ena dagen, men var sönderbombat den andra.

De berättar om flykten, svårigheter att få tag på bensin till bilen och om rädsla för att bli utsatta för beskjutningar. Hur de sa till dottern som satt i baksätet att hon skulle hålla sig undan från bilens fönster.

– Vi kände att vi inte kunde vara kvar. Det gick inte. Vi vill bara kunna ta hand om vår familj och våra barn, säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet