Småland Airports vd Ulf Axelsson Foto: SVT

Tre månaders väntan över – nu har flyget lyft från Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen lyfte det första flyget från Växjö på över 3 månader. 113 passagerare checkade in och flög till Skopje i Nordmakedonien. Men den som ska ut och flyga i sommar har coronarestriktioner att följa från flygbolagen.

Inför den första avfärden från Växjö till Skopje krävde flygbolaget Wizzair att alla passagerare ska ha munskydd ombord och temperaturen ska mätas på passagerare. Liknande krav ställs från andra flygbolag som trafikerar från Växjö.

– Ryanair flyger till Alicante på måndag och då krävs munskydd, men de kräver inte mätning av temperatur, säger Ulf Axelsson vd på Småland airport.

Direktflyg igång igen

I nästan tre och en halv månad har flygtrafiken stått still från Växjö, men under torsdagen lyfte det första planet till Skopje.

– Det var förvånansvärt mycket bokat, resan har skjutits upp flera gånger och det osäkert när den skulle gå, men idag flög det, säger Ulf Axelsson vd på Småland airport.

Inställd chartertrafik

Reguljärtrafiken är därmed igång till flera destinationer. Chartertrafiken är inställd under högsommarsäsongen. Småland airport inväntar besked från KLM, där många tar chansen att flyga från Växjö till Amsterdam och vidare ut i världen.

– Det är bokningsbart från 30 augusti men det beror på var vi svenskar bli insläppta och inte, det måste finnas tillräckligt många ställen vi svenskar kan åka till för att KLM ska köra linjen igen, avslutar Ulf Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.