Mobilfilmer skildrar flyktingars nya liv i Sverige

Publicerad

För fem år sedan gjorde Virserumskonstnären Henrik Teleman en uppmärksammad utställning där han använde flyktingars mobilbilder för att skildra människor på flykt. Nu gör han en uppföljning där han träffat samma personer men för att visa hur livet i Sverige blev.

Utställningen ”I mobilen finns hela människan” uppmärksammades stort och visades på olika platser runt om i landet och där lät Henrik Teleman flyktingar berätta om sina liv via bilderna i mobiltelefonerna. Då var det ett 90-tal personer han följde.

I höst kommer en ny utställning där Henrik Teleman några år efteråt villl visa hur livet blev för dem i Sverige och vilka känslor de brottas med.

Hultsfred

– Många är glada över livet och tryggheten de fick i Sverige. Men de har dåligt samvete för släktingar som blev kvar, säger Henrik Teleman.

I höst

I utställningen som går under arbetsnamnet ”Vad hände sen” kommer mobilfilmer visas bland annat från när flyktingar efter flera år återvänder till sina respektive hemländer och träffar nära anhöriga. Men också hur livet i Sverige blev.

Henrik Teleman säger att utställningen ska börja visas i september, men det är i nuläget oklart var den ska premiärvisas.

MISSA INTE: Så kom utställningen ”I mobilen finns hela människan” till (SVT Nyheter Småland 2016):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet