Författaren Johannes Anyuru på besök i Dalbo centrum, Araby i Växjö. Anyuru bodde flera år i Araby under sin uppväxt, men är numera bosatt i Göteborg. Foto: SVT

Följ med prisade Araby-författaren i barndomskvarteren

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången är Johannes Anyuru nominerad till det prestigefyllda Augustpriset i kategorin skönlitteratur. Han har dock prisats många gånger tidigare och hans böcker har översatts till flera språk. Vi följde med Anyuru till barndomens Araby som har präglat honom.

Johannes Anyuru skriver både poesi och skönlitteratur. Han flyttade till Växjö som åttaåring och bodde en stor del av sin uppväxt i miljonprogramsområdet Araby. Det var där han började skriva och stadsdelen har figurerat i hans poesi och omnämns ofta av honom i intervjuer.

– Det var i Araby jag upptäckte poesin och kreativiteten. Det var här jag började skriva och det var på något sätt här jag blev poet tror jag, säger Johannes Anyuru till SVT Nyheter Småland.

Idag bor Anyuru, 38 år, sedan flera år i Göteborg och det är också där hans senaste roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” utspelar sig. 

Vad är Augustpriset?

Augustpriset är ett årligt svenskt litteraturpris.

Det delas ut för nyutkomna Sverigeutgivna böcker av Svenska Förläggareföreningen sedan 1989.

Sedan 1992 delas priset ut i de tre kategorierna skönlitteratur, faktaböcker respektive barn- och ungdomsböcker.

I år delas priset ut den 27 november.

Här kan du läsa om årets nomineringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anyuru vann Augustpriset

Mer i ämnet