VA-chefen Ruben Öberg visar runt i den lilla moderna verket i Gamleby i Västerviks kommun. Foto: Clary Kroon/SVT

Följ med till det lilla moderna reningsverket i Gamleby

Uppdaterad
Publicerad

Inom de närmaste åren kommer det behövas stora investeringar vid reningsverken längst Östersjökusten för att de ska klara miljömålen. Västerviks kommun har börjat rusta upp sina verk och SVT Nyheter besökte ett i Gamleby, som har ett av landets modernast reningsverk i sin storlek.

Västerviks kommun har hela 17 stycken reningsanläggningar och de flesta av verken byggdes på 1960- och 70-talet. 

– Nu står vi med gamla verk som behöver rustas upp och i vissa fall ersättas med nya, säger Ruben Öberg, chef för affärsområde vatten på Västervik Miljö & Energi. 

Investering på 40 miljoner

Västerviks kommun har börjat upprustningsarbetet. För fem år sedan gjorde kommunen en stor investering i Gamleby och byggde om reningsverket för omkring 40 miljoner kronor.

– Det är ett av Sveriges modernaste verk i den här storleken. Det är förhållandevis litet, men i och med att vi släpper ut det renade avloppsvattnet i en känslig recipient, Gamlebyviken, så har vi väldigt hårda utsläppsvillkor på det här reningsverket, säger Ruben Öberg.

I klippet kan du följa med på en liten rundtur i reningsverket i Gamleby.

Nu väntar nästa stora investering för kommunen när reningsverket på Lucerna i Västervik ska renoveras. Det beräknas kosta mellan 150 och 200 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.