Över 20 stycken reningsverk finns i Småland och på Öland. Övergödning i Östersjön leder bland annat till algblomning. Foto: SVT

Här är reningsverken som släpper ut vatten i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland har tittat på hur många avloppsreningsverk i vårt område som släpper ut sitt vatten direkt i Östersjön. Det visade sig vara över 20 stycken och många av dem är i behov av uppgradering.

Övergödning är ett stort problem för Östersjön och det visar sig genom bland annat grumligt vatten, slemmiga stränder och algblomning. För att komma tillrätta med problemen är det viktigt att minska utsläppet av fosfor och kväve och där spelar reningsverken en viktig roll. 

– Östersjön är ett känsligt innanhav med liten vattenomsättning och det har belastats hårt. I dag bor nästan 90 miljoner människor runt Östersjön som tillsammans pressar miljön väldigt hårt, säger Peter Sörngård, miljöexpert på Svenskt Vatten.

I klippet berättar Peter Sörngård om varför miljökraven är hårdare på de reningsverk vars renade vatten når Östersjön. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.