Foto: Edward Dunge

Namninsamling överlämnad – räcker för folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

2 310 kommuninvånare har skrivit under. Idag lämnades namninsamlingen mot nedläggningen av äldreboenden i Misterhult in till Oskarshamns kommun. Och namnen räcker för att tvinga kommunen att ta ställning till om en folkomröstning ska hållas i frågan. ”Vi känner oss jublande glada”, säger initiativtagaren Eva Holm.

– Vi har knackat dörr och stått mycket ute, utanför affärer. Vi har blivit väldigt väl bemötta, och vi förstår att folk har haft ett missnöje som är starkt och påtagligt i hela kommunen, säger hon.

”Ända in i kaklet”

Om minst tio procent av de röstberättigade medborgarna i en kommun begär att en folkomröstning ska hållas, så måste kommunen pröva frågan. 2 000 namn hade räckt i Oskarshamns kommun, och nu vill människorna bakom protesten se att en omröstning hålls.

– Om inte politikerna ändrar sig innan dess, då köper vi det också. Annars är det ända in i kaklet, säger Eva Holm.

Ledamöterna i kommunfullmäktige kan dock rösta ner förslaget om folkomröstning, men då måste två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige vara överens.

Se när listan på namn lämnas över i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.