(FP) vill se bättre rehabilitering efter cancer

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet vill satsa på bättre rehabilitering efter cancersjukdom och se bättre handledning av nya läkare, för att få dem att stanna i länen och på så sätt minska antalet hyrläkare. De vill också satsa på mer sommarjobb inom vården.

Det är ont om läkare i primärvården. Läkarförbundets rekommendationer på 1 500 patienter per läkare når inget av våra landsting upp till. Vad gör ditt parti åt det?

Pierre Edström (FP), Landstinget Kalmar: Vi har föreslagit att hälsocentralerna ska få större möjligheter att själva göra lönesatsningar för att locka till sig läkare i bland annat glesbygdsområden. Vi vill att läkarna ska få ägna mer tid åt sjukvård och mindre till administration. Det behövs fler läkare under utbildning på hälsocentralerna. Vi vill också förenkla för invandrare med rätt kompetens att arbeta i vården genom att ge stöd och kompletterande utbildning.

Smålands politiker om vården

Yngve Filipsson (FP), Landstinget Kronoberg:  Vi ökar antalet platser på läkarutbildningen och stimulerar fler att bli primärvårdsläkare bland annat genom högre löneökning.

Lena Skaring Thorsén (FP), Landstinget Jönköping: Den senaste statistiken från landstinget visar att antal patienter/befintliga läkare på vårdcentralerna är ungefär 1 540. Stora satsningar görs både med att minska beroendet av hyrläkare och att se till att flera utbildningsplatser finns inom primärvården.

Många miljoner går till hyrläkare, så kallade stafettläkare, för att klara vården. Vad gör ditt parti för att få fler läkare till fasta tjänster och få bort hyrläkare?

Pierre Edström (FP), Landstinget Kalmar: En del av kostnaden för hyrläkare kan istället användas till att göra arbetsvillkoren mer attraktiva. Vi har vi även föreslagit att man alltid ska göra avslutningssamtal med läkare som lämnar landstinget, för att få en bild av vad som inte fungerat. Genom att lära av sina misstag kan landstinget bli en bättre arbetsgivare. Även här handlar det om att bättre använda kunskap och kompetens hos våra invandrare.

Yngve Filipsson (FP), Landstinget Kronoberg: Vi ökar antalet utbildningstjänster, det vill säga AT- och ST-tjänster, och satsar på bra handledning så att läkarna väljer att stanna i Kronoberg. Tydligt uppdrag att minska hyrläkarna.

Lena Skaring Thorsén (FP), Landstinget Jönköping: Vi arbetar gemensamt inom majoriteten med den nationella hyrläkarstrategin för att halvera behovet av hyrläkare 2017. Antalet ST-platser för specialistutbildning till allmänläkare har ökat markant senaste åren. Folkpartiets strävan är att tillgängligheten till våra vårdcentraler ska vara god och att patienterna ska kunna ha en fast läkarkontakt.

Är det rimligt att människor som fått en cancerdiagnos ska behöva vänta länge för att få behandling? Vad gör ditt parti för att minimera väntan på cancerbehandling?

Pierre Edström (FP), Landstinget Kalmar: Nej, det är inte rimligt – det är oacceptabelt! Vi får inte heller glömma att tiden mellan misstanke till diagnos måste kortas. Tiderna i vårdkedjan ska kapas genom större fokus på den enskilda patienten. Det kan handla om att tillföra större resurser vilket vi redan föreslagit. Vi vill också öppna upp med fler samarbeten med andra landsting som kan ha kortare köer, eller oanvänd kapacitet.

Yngve Filipsson (FP), Landstinget Kronoberg: Vi satsar på utbyggnad av onkologverksamheten med bland annat ny strålningsaccelerator. Tydliga ansträngningar för att rekrytera läkare där det är brist till exempel urologer.

Lena Skaring Thorsén (FP), Landstinget Jönköping: Nej, det är inte rimligt med långa väntetider för cancerpatienter. Visionen ”Jag får den vård och det stöd jag behöver, när jag behöver det” är för det regionala cancercentrum i sydöstra sjukvårdsregionen. De löften som utgetts där står alla partier bakom. Statliga medel har satsats på exempelvis tjocktarmscancer. Statistiken för olika cancerformer följs fortlöpande. Folkpartiet arbetar för att patientnära forskning ska prioriteras, liksom rehabilitering efter cancer.

Många undersköterskor går i pension inom en snar framtid. Redan nu är bristen stor på undersköterskor inom äldreomsorgen. Vad gör ditt parti för att få fler att utbilda sig och arbeta som undersköterskor?

Pierre Edström (FP), Landstinget Kalmar: Bättre karriärvägar och positiv löneutveckling är sätt att göra yrket mer attraktivt. Vi måste arbeta mer för att attrahera ungdomar att arbeta i vården. Det finns stor kompetens inom våra invandrargrupper som vi inte använder. Mitt i allt tal om arbetslöshet måste vi bli bättre på att beskriva att framtidens jobb finns i vård och omsorg.

Yngve Filipsson (FP), Landstinget Kronoberg: Ungdomar ska ges ökad kunskap om vårdyrken bland annat genom att erbjudas sommarjobb. Vi satsar extra på utbildning genom Vård och omsorgscollege Kronoberg.

Lena Skaring Thorsén (FP), Landstinget Jönköping: Folkpartiet vill satsa på mera marknadsföring för att få flera att söka sig till arbete inom äldreomsorgen och för att vända negativa attityder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålands politiker om vården

Mer i ämnet