För få utbildar sig till speciallärare i matte

Uppdaterad
Publicerad

För få utbildar sig till speciallärare i matematik vilket kan leda till att elever med svårigheter i matte riskerar att inte få någon hjälp.

Den senaste arbetskraftsbarometern från SCBvisar att det är brist på speciallärare. Men tittar man på speciallärare med inriktning mot matematik, så är bristen ännu större.

Helena Roos forskar kring undervisning för elever med speciella behov i matematik och hon är ansvarig för speciallärarprogrammet i matematik på Linnéuniversitetet. Hon ser att det finns en stor risk att man som elev med matematiksvårigheter inte får hjälp.

–  Förhoppningsvis så möter du en utbildad speciallärare i matematik, som har kunskapen och kan stödja dig. Men tyvärr är det få som utbildar sig till speciallärare i matematik, generellt sett i hela landet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet