Arkivbild Foto: Svt

Självskadande kvinnor blir kvar bakom murarna

Uppdaterad
Publicerad

Det görs för lite för att stoppa att självskadande kvinnor vårdas tillsammans med dömda brottslingar inom rättspsykiatrin. Det menar författaren Sofia Åkerman.

– Det är inte kriminellt att självskada utan det är brott som man begår mot sig själv och ingen annan. Därför ska man inte blandas med dömda, säger Bella från Malmö, som i dagarna skrivs ut från rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Men kvar bakom murarna i Växjö och på ett fåtal andra kliniker i landet finns mellan 20 och 30 svårt självskadande kvinnor som skickats dit eftersom allmänpsykiatrin inte anser sig kunna hjälpa dem.

Unga med självskadebeteende

Ingen politisk vilja

Och trots att alla är överens om att självskadande inte bör låsas in bland kriminella så händer det ingenting, menar Sofia Åkerman som är författare och länge drivit opinion i frågan.

– Jag har å ena sidan aldrig träffat på en politiker som har försvarat situationen som den ser ut i dag. Men å andra sidan så krävs det stora insatser, att allmänspsykiatrin kanske måste skapa nya enheter för den här gruppen. Och den viljan, att skapa något sådant, har jag upplevt saknas, säger Sofia Åkerman.

Vill gärna vårda utanför murarna

Anita Åkesson, verksamhetschef på rättspsyk i Växjö, skulle själv gärna se att det fanns andra platser att sätta de här patienterna.

– I den bästa av världar skulle de vara utanför murarna och jag skulle flytta personalgruppen dit.

Varför går inte det att göra?

– Vi har inte de lokalerna här i landstinget just nu. Dessutom finns det nationella projekt kring den här patientkategorin och nu får vi vänta in de projekten och se var den här patientkategorin ska vårdas.

Fokuserar inte på de sjukaste

Projektet som Anita Åkesson pratar om är det Nationella Självskadeprojektet som regeringen startade 2011. Men inte heller där sätts fokus på de svårast sjuka.

– Största fokuset är på mellangrupperna. Att ge ett bättre stöd tidigare så att man slipper utveckla beteenden och ohälsa så här långt, säger David Ershammar som är projektledare för projektet i de sju sydligaste landstingen i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga med självskadebeteende

Mer i ämnet