Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi vill att kommunen prioriterar skolfrågan så att alla barn som vill kan gå på skolan här, säger föräldrarna Anna Karlsson och Lina Stenemo. Foto: SVT

Brist på skolplatser i Tävelsås: Föräldrarnas strid skördade framgång

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på skolplatser på Tävelsås skola inför höstterminen och föräldrar har kämpat för att undvika att barnen slussas vidare till skola på annan ort.

– Många väljer att flytta till landsbygden och det skapar stora utmaningar, säger Anders Elingfors, skolchef Växjö kommun.

Om två år räknar Växjö kommun med att för första gången passera hundratusen-strecket när det gäller invånare. Kommunen växer och allt fler väljer att bosätta sig i kommunens olika tätorter utanför Växjö stad.

– Det är positivt absolut men det skapar också utmaningar för oss, säger Anders Elingfors, skolchef i Växjö kommun.

Det är framförallt barnfamiljer som flyttar ut och det märks i befolkningssammansättningen. I Tävelsås till exempel är nästan 30 procent av befolkningen 12 år eller yngre.

Oron inför höstterminen

De 23 platserna i F-klassen i Tävelsås räckte därför inte till.  Det fanns en risk att en del barn som nu ska börja skolan skulle hamna utanför inför höstens skolstart. Något som föräldrarna gick upp i kamp för att hindra.

– Det är inte så att det dykt upp massa barn plötsligt utan kommunen har känt till det här länge. Vi vill att de prioriterar skolfrågan så att alla barn som vill kan gå på skolan här, säger Anna Karlsson, förälder och boende i Tävelsås.

Föräldrarna skickade ett öppet brev till Växjös politiker med krav på lösning. Bland annat att det skulle byggas ytterligare en paviljong så fler barn kan få plats.

Politikerna går föräldrarna till mötes

På torsdagen hade Växjös skolpolitiker inom den blågröna majoriteten ett möte. Där togs ett inrikningsbeslut att gå på föräldrarnas linje och utöka kapaciteten genom en paviljong, om fler än 23 familjer väljer Tävelsås skola till hösten, rapporterar Smålandsposten.

Trots att inget formellt beslut är fattat i utbildningsnämnden ser föräldrarna det som en framgång.

– Vi är superglada såklart. Både för den kortsiktiga lösningen och för att de ska jobba för en långsiktig lösning. Jag trodde inte att det skulle gå så här fort, säger Michaéla Hoffman som är ordförande för föräldraföreningen på Tävelsås skola, till Smålandsposten.

Hör skolchefen berätta mer situationen i Tävelsås i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här svarar skolchef Anders Elingfors på föräldrarnas kritik Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer