Förbjudet att köpa sex

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1999 är det förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige.

Enligt svensk lag är det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Straffet för att köpa sex är böter eller fängelse i högst ett år.

Att sälja sexuella tjänster är däremot inte olagligt. Utvecklingen av internet och mobiltelefoni har förenklat förmedlingen av sexuella tjänster.

Omfattningen av prostitution och människohandel är svår att fastställa eftersom det till stor del är dolda företeelser. När det är fråga om barn och unga som får ersättning för sex brukar man tala om sexuell exploatering.

Det är viktigt att se bortom de stereotypa föreställningarna om vilka personer som säljer sex eller vilka som är utsatta för människohandel. Personer med erfarenheter av att sälja sex eller som är utsatta för människohandel lever under mycket varierande villkor, enligt Socialstyrelsen.

Mänskliga rättigheter

Prostitution och handel med människor för sexuella ändamål är ett allvarligt hinder för de utsattas möjlighet att åtnjuta sina mänskliga rättigheter, anser den svenska regeringen. Det handlar om att alla har rätt till social jämlikhet och jämställdhet. I första hand drabbas kvinnor och flickor, men även män och pojkar utnyttjas. Studier visar att det framförallt är män som köper sexuella tjänster, skriver regeringen på sin hemsida.

Motiveringen till den svenska sexköpslagen är att det är angeläget för samhället att bekämpa prostitution. Prostitution anses medföra allvarliga skador både för individen och för samhället. En omfattande kriminalitet är vanlig i samband med prostitution, som till exempel människohandel för sexuella ändamål, misshandel, koppleriverksamhet och narkotikahandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer