Fördubblat intresse för hemvärnet i Kalmar och Kronoberg

Publicerad

Det säkerhetspolitiska läget i världen har lett till ett ökat intresse för Försvarsmakten på hemmaplan. I Kronobergs- och Kalmar län har antalet ansökningar om att gå med i Hemvärnet närmare fördubblats i januari, jämfört med året innan. 

Sedan årsskiftet har drygt 50 ansökningar inkommit till hemvärnsbataljonerna i Kronoberg och Kalmar län, vilket är en rekordökning.

– Det är jättebra, jag får mer soldater till förbandet, och uthålligheten ökar, säger Fredrik Revelj, stabschef för Kronobergsbataljonen, även kallat den 35:e hemvärnsbataljonen.

Ökat intresse för hemvärnet

”Mer medvetna om sårbarheten”

Vad det ökade intresset beror på kan ha sin förklaring i det säkerhetspolitiska läget, och Försvarsmaktens förstärkning på Gotland.

– Det kan delvis vara omvärldsläget med oroligheterna i vårt närområde. Folk blir mer medvetna om sårbarheten och försvarsviljan ökar, säger Fredrik Revelj. 

1400 hemvärnssoldater i Kalmar och Kronoberg

Vem som helst kan ansöka om att gå med i Hemvärnet, och arbetsuppgifterna varierar. Fredrik Revelj betonar att mycket har hänt i Hemvärnet sedan 1900-talet.

– Man ska glömma de gamla journalfilmerna med vadmalsuniformer. Hemvärnet är idag ett modernt krigsförband, så det är en jätteskillnad.

Totalt finns drygt 20 00 hemvärnssoldater i landet, varav 700 är stationerade i Kalmar län och 700 i Kronoberg. Men för att klara av försvarsuppgifterna skulle det behövas närmare 21 700 frivilliga totalt, enligt ett försvarsbeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet