Kerstin Eires, ordförande i Språkförskoleföreningen. Foto: SVT, TT, Privat.

Föreningen sågar nedläggning av språkförskolor

Publicerad

Antalet språkförskolor, som hjälper barn som har svårt med tal och språk, minskar i landet enligt Språkförskoleföreningen. Att Region Kronoberg istället vill hjälpa barnen i vanliga grupper sågas av ordföranden Kerstin Eires.

– Barn blir av med sitt stöd, det är fruktansvärt tragiskt, säger hon.

– De barn som vi får till oss är generellt ganska stukade i sitt självförtroende. De hänger inte på den vanliga förskolan och ingen väntar på dem. De har ofta slutat att kommunicera.

För 15 år sedan fanns 34 språkförskolor i landet, uppdelat på 26 orter. I dag är de 28 avdelningar på 21 orter, enligt Språkförskoleföreningen. I Småland finns en enda kvar – i LJungby.

– Tyvärr är det en trend att man minskar på alla specialförskolor. Många språkförskolor försvunnit och några har tillkommit, men den överskuggande trenden för oss är att de minskar, säger Kerstin Eires, ordförande i Språkförskoleföreningen.

Riskerar nedläggning

I april beslutade Region Kronoberg att sluta skicka barn till länets enda språkförskola. Det har lett till att den riskerar att läggas ner helt. Men efter protester och ofullständigt underlag, beslutade Ljungbys politiker att skjuta upp frågan.

”Nackdelarna (med språkförskola) är att barnet inte finns i sitt sociala sammanhang och kan vara förenat med resor ensam i servicebil.” står i beslutet från Hälso- och sjukvårdsnämnden. I stället menar Region Kronoberg att barnen kan få besök av logopeder i en vanlig förskolegrupp.

– En logoped som kommer då och då kan aldrig kompensera. Barnen behöver personaltäthet, det finns tydliga forskningsresultat som visar att den dagliga träningen är viktigast, säger Kersin Eires.

SVT Nyheter Småland har sökt Roland Gustbée (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.